H2 Hub Twente logo type blue on transparant background
Productie
Opslag
Toepassingen
Nieuws

TEC: Het Energiegebouw

Het Energiegebouw op het terrein van TEC (Technologie Educatie Campus) huist van oudsher het ketelhuis, het gebouw speelde een sleutelrol in het verdelen van warmte door het gehele Texas Instruments fabriekspand. De hoofdaansluiting voor stroom komt vlak bij het energiegebouw binnen, via het energiegebouw werd de stroom verdeeld over de rest van het terrein.

Binnenkort krijgt het energiegebouw een nieuwe bestemming, er is de afgelopen maanden hard gewerkt om zowel de buitenkant als binnenkant op te knappen. H2Hub Twente verhuist na de zomer van de tijdelijke locatie naar de nieuwe werkplekken.

Na de renovatie is er in het energiegebouw ruimte voor experimenten met waterstof, batterijopslag en laadpalen. De elektrolyzer krijgt een prominente plek in een speciaal daarvoor voorbereide ruimte. Deze ruimte is voorzien van alle mogelijke veiligheidsmaatregelen om studenten van Saxion en Universiteit Twente veilig te laten experimenteren met waterstof.

Er wordt gewerkt naar een algemene proeftuin in de nabije toekomst, waar verschillende aangesloten bedrijven nieuwe technieken en processen kunnen testen op waterstof.

Het energiegebouw krijgt met deze nieuwe bestemming opnieuw een sleutelrol, dit keer in de energietransitie. Het gebouw vormt de spil in de opslag van stroom uit het naastgelegen zonneveld en de windturbines in waterstof en batterijen, opslag van warmte in de Warmte Koude Opslag, verwarming van werkplekken bij House of Skills, H2Hub Twente en andere initiatieven in TEC, dit alles met een zo laag mogelijke Coefficient of Performance (COP). Ook is het een belangrijk knooppunt binnen het IS2H4C HORIZON programma, waar verschillende technieken en bedrijven samenkomen tot industriële symbiose, om tot een zo goed mogelijk gebruik van grondstoffen en energie te komen.

No items found.

Partners in dit project

Terug naar nieuwsoverzicht